Ik maak muziek voor mensen/kinderen met een verstandelijke beperking en voor mensen met dementie. Wat ik doe is zingen en gitaar spelen, ook speel ik trekzak. Dat doe ik voor zowel groepen als ook één op één. Als ik voor groepen speel, entertain ik ook, dat wil zeggen dat ik de liedjes aan elkaar praat en eenvoudige theatrale elementen toevoeg. ‘Liedjes aankleden’, noem ik dat, want liedjes zijn de rode draad. Wanneer ik voor iemand alleen kom en een-op-een muziek breng, stem ik af op de behoefte en interesse van de cliënt. Dat is een boeiende zoektocht. Bij sommige mensen kom ik al meer dan tien jaar, elke week, of om de week.

Muziek is een geweldig en magisch middel. Het kan mensen laten ontspannen door alleen al muziek te hóren en intensief te luisteren. Met muziek kun je meezingen en meebewegen, dat brengt plezier. Maar muziek kan ook ontroeren en mensen in beweging zetten. Samen zingen of muziek maken verbindt, er is sprake van contact en dat is een belangrijke menselijke behoefte. Vaak zie ik prachtige dingen gebeuren als ik alleen al rustig, maar stellig, zing met gitaarbegeleiding. Liedjes roepen herinneringen op, liedjes zijn herkenbaar, liedjes mee kunnen zingen geeft zelfvertrouwen. Het zijn geluksmomenten.

Mijn repertoire? Een kleine opsomming van A tot Z:

Amsterdamse grachten, Berend Botje, Country roads, Diedeltje Dei, Eendjes in het water, Faria Faria, Groen is Gras, Heb je even voor mij, In de maneschijn, Jarig, Kleine Kokette Katinka, Laat me, Meisjes met rode haren, Niemand laat zijn eigen kind alleen, Oh Oh den Haag, Peter, Rozen Rumbonen en Rode wijn, Streets of London, Toen was geluk heel gewoon, Uil zat in de olmen, Varen over de baren, We shall overcome, Yesterday, Zigeunermeisje

Ik pas de keuze van de liedjes steeds aan de groep of cliënt aan, ik proef de sfeer en zing ook waar ik zelf zin in heb. Veel doe ik intuïtief, en put daarbij uit een schat aan kennis en ervaring. Ieder lied heeft een ander ritme, timbre, melodielijn en ik zie en voel goed aan wat vandaag past, wat op dit moment aanspreekt. Groepen zijn vaak enthousiast als ik geweest ben, cliënten begroeten me vaak vrolijk.