Ik ben Carolien Hondius, van 1964, en woon met mijn man in Den Haag, daar wonen ook onze zoon en dochter. Wat zijn toch die 7 dingen die ik doe?

Ruim 30 jaar werkte ik met mensen met een verstandelijke beperking, in de dagbesteding. Daarnaast maakte ik als ZZP’er ook muziek voor hen. Met het zingen en muziek maken, maar ook met mozaïek en verf, ga ik nu door.

Live muziek is ontzettend belangrijk voor mensen. Het biedt herkenning, rust, troost, plezier en verbinding. Zingen is ademhalen, ademhalen is leven.

  • Muziek (1)

Ik speel vooral gitaar en zing er liedjes bij. Intussen ken ik honderden vooral Hollandse (kinder)liedjes, zowel oude als nieuwere. Naast gitaar speel ik mondharmonica, trekzak, ukelele, blokfluit en heb allerlei andere klank-instrumenten.

Voor wie zing ik? Voor mensen of kinderen met een verstandelijke beperking. Die bezoek ik op hun eigen kamer of in de huiskamer. Bij veel klanten kom ik al jaren elke week, want wie wil dit nou niet, al die aandacht. Omdat iedereen anders is, stem ik eerst (vijf keer) af op de wensen en mogelijkheden van de cliënt. Wat vindt hij of zij mooi, leuk, boeiend. Is het luisteren, naar zang, of naar klankschalen?  Is het meezingen? Is het meezingen door een microfoon of met youtube? Is het zelf een instrument willen bespelen? Daar komen we altijd wel uit.

Prijs: één op één kost € 35,- voor ruim een half uur.

FEEST met de gitaar, toeters, bellen en verrassingen: Dat hou ik klein qua volume, ik werk niet met versterking, maar groot in eenvoudig plezier hebben. Ik neem koffers met attributen in die ik kan gebruiken om de liedjes “aan te kleden” en ik laat ook veel over aan wat er gebeurt bij de klanten, ik hou van de interactie en spontaniteit.

Prijs: € 250,-

Voor groepen of groepjes kom ik graag zingen en sfeer maken. Dat kan een avondje zijn of in het weekend, of zomaar, in plaats van de tv. 

Prijs: € 100,- voor een uur gezellig samen zingen.

  • Muziek (2)

Voor wie nog meer? Voor mensen met dementie. Ik bezoek mensen in groepjes op de dagbesteding, in een huiskamer, of op hun eigen kamer. Het is telkens een gezellige aangelegenheid, en iets wat ze eigenlijk elke dag zouden moeten krijgen.

Voor hen is muziek mogelijk nóg belangrijker, omdat de hersenen de liedjes van vroeger zo lang bewaren. Bekende liedjes geven rust, herkenning en zelfvertrouwen in een voortdurend onduidelijke wereld.

Prijs: één op één kost € 35,- voor ruim een half uur

Prijs voor een Groep:  € 100,-  voor een uur

  • Klankschalen

Ik ga graag naar mensen met een beperking om hen een “Geluidenbad” aan te bieden: geluiden van klankschalen en andere tingel-tangel- instrumenten. Ver weg, dichtbij, harder of heel zacht. Het is rustgevend, ontspannend, vrolijk. Ik noem het ook wel live-snoezelmuziek, wat ik breng. Graag natuurlijk in een ruimte waar we niet gestoord worden, om de geluiden tot hun recht te laten komen.

Prijs: € 175,- per keer

  • Muren

Ik beschilder graag muren van een slaapkamer, een kantine of waar dan ook in een woning van mensen met een beperking. Zie foto’s. We denken samen na over een ontwerp en kleuren. Ik werk met kwasten en maak mijn eigen voorstellingen, zoals dieren, bloemen, bomen.

Prijs: € 20,- per uur, plus de materiaalkosten en reiskosten.

  • Muziek met “De Meisjes”

Deze keer niet voor mensen-met-beperking.

Het idee is vrij eenvoudig maar geniaal: Met een vriendin samen heb ik een bundel samengesteld met ruim 30 teksten van bekende liederen, meezingers, gouwe ouwe. Iedereen krijgt een exemplaar om mee te lezen, en te zingen. Wij spelen gitaar, zetten in, en zetten de toon. Ontzettend leuk voor een verjaardag of een vriendengroep. Je bent zo een uur vrolijk bezig.

Prijs: € 100,- per keer

  • Mozaïek

Omdat in ons eigen huis ongeveer alle muren vol met mozaïek zitten, maak ik nu mozaïeken op andere muren. Denk aan een muur in de achtertuin. Of een deel van de muur naast de voordeur. Of de WC-muur. Ik maak graag grote mozaïeken. Bekijk de foto’s. Ik werk vrij vlot, en laat het ontwerp na overleg deels ontstaan onder mijn handen. Ik maak samen met de klant een begroting.

Prijs: € 20,- per uur, plus onkosten

Daarnaast maak ik tafeltjes met mozaïek. Die kosten € 75,-

Stoeptegels zijn erg IN op het moment, wie wil er een eigen tegel met mozaïek voor de deur?

Prijs: € 50,-

  • Stenen en Boek Te Koop

Over mijn werk, muziek maken met mensen-met-beperking heb ik een boek geschreven, dat heet “Mensen-Mét” en is te koop.
€ 15,-  plus € 4,- portokosten bij opsturen. Wat ook te koop is, zijn geverfde stenen, zie foto’s, presse-papiers en eten, gemaakt van stenen. Zie foto’s. Prijzen op aanvraag.